Dampark

New private dwelling

The existing house on the site built in the late 1960s has been the family home of our Client for several years. With the fabric of the dwelling deteriorating, significant upgrading work would be required to maintain the building as being fit for purpose for many more years to come.

A key driver to the future of the site is to significantly improve the sustainable credentials of the building with the client's desire to move towards net zero carbon emissions. An extensive retrofit of the existing building was explored however such measures in any practical form fall short in achieving the environmental and energy performance desired. Coupled with the construction and structural failings within the building, it is therefore considered that the most viable long term sustainable solution is to construct from new.

The proposed replacement house will occupy roughly a similar footprint to the existing house both in terms of size and positioning on the plot, however designed to take better advantage of the slope of the land, south westerly aspect, and views over the established garden and Glazert burn.

architect: Gary Pinkerton

client: Private Client

cost: Undisclosed

location: Dunlop, East Ayrshire

photography: Grant Murray Architects | Provided by client

Dampark

New private dwelling

The existing house on the site built in the late 1960s has been the family home of our Client for several years. With the fabric of the dwelling deteriorating, significant upgrading work would be required to maintain the building as being fit for purpose for many more years to come.

A key driver to the future of the site is to significantly improve the sustainable credentials of the building with the client's desire to move towards net zero carbon emissions. An extensive retrofit of the existing building was explored however such measures in any practical form fall short in achieving the environmental and energy performance desired. Coupled with the construction and structural failings within the building, it is therefore considered that the most viable long term sustainable solution is to construct from new.

The proposed replacement house will occupy roughly a similar footprint to the existing house both in terms of size and positioning on the plot, however designed to take better advantage of the slope of the land, south westerly aspect, and views over the established garden and Glazert burn.

architect: Gary Pinkerton

client: Private Client

cost: Undisclosed

status: Design

location: Dunlop, East Ayrshire

photography: Grant Murray Architects | Provided by client

Instagramlinkedin
Ⓒ Copyright 2022 Grant Murray Architects Ltd. All Rights reserved | Company No: SC374492